HTML

Online Tanulás

Blog az online tanulásról, online diploma, online tanítás és minden ami ehhez kapcsolódik.

Friss topikok

2010.09.12. 18:40 avicularia

Interaktív tanítás a YouTube-on

Lassan egyszerűen megkerülhetetlen lesz az internet, nem hiszem, hogy sokan lennének, de akinek nincs hozzáférése a világhálóhoz, egyszerűen lemarad, kimarad, vagy elmarad. A mindennapok szoros tartozéka, hivatalos ügyekhez foglalhatunk időpontot, számlákat rendezhetünk egy kattintással, gáz- és villanyóraállást jelenthetünk be. Nem is beszélve az egyetemi életről, a tárgyfelvételről, az életunket megkönnyítő/megnehezítő egységes tanulmányi rendszerrőlmind-mind net nélkül elérhetetlen lenne.

 
Már a jegyzetekért sem kell rohangálni, a fénymásolással sem kell bajlódni, egy-egy szorgalmasabb csoporttárs rögtön a laptopjával ül be az előadásra, így akár már az óra végén, email-en körbe küldi az anyagot a többieknek. Sőt, a miskolci egyetem egy uniós pályázat révén 3 karának képzési repertoárját bővítette ki digitalizált angol és magyar nyelvű anyaggal.
 
Az hogy ez jó vagy rossz, hogy az emberi kapcsolatok elkopásához vezet, vagy szimplán egyszerűvé teszi az életünket és eddig nem ismert utakat nyit meg előttünk, mindenki döntse el maga.  De ha már ennyire az életünk részévé vált az internet, miért ne tanulhatnánk otthonról annak segítségével?Évek óta rukkolnak elő kisebb-nagyobb cégek különböző interaktív, tanulást elősegítő szoftverekkel, melyek játékos feladatok, vicces animációk segítségével próbálják meg megkönnyíteni a tanulást, ez nem újdonság. A fiatalok élete szinte a kütyük és a  mobil telefonok körül forog, a legújabb szoftverek már a mai okostelefonokra is telepíthetők, így akár a bkv-n utazva, akár a mellékhelyiségen töltött unalmas perceinket is játékos tanulással tölthetjük. 
 
Igazán nagyszerűnek egy non-profit kezdeményezést tartok, ami durván 5 éve indult útnak, és mára a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb virtuális tanterme.  Az alapító Salaman Khan volt, az úriember 2004-ben kezdte tanítani Bostonból, New Orleans-ban élő unokatstvérét a yahoo doodle notepad segítségével, látva hogy családi és baráti körökben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a dolog, úgy döntött hogy sokkal praktikusabb ha a tananyagot a youtube-on teszi közzé. 2009-re olyan népszerűségre tettek szert a youtube-os csatornán közzétett videók, hogy Khan kilépett a munkahelyérol és teljes energiájával a Khan Academyre koncentrált.
 

 

Mára több mint 1600 feltöltött videó van matematikai, tudomyányos, történelmi és gazdasági témában,  valamint nagyjából napi 35 000-res látogatottsággal büszkélkedhet. A videók egyelőre angol nyelvűek, ám pár lelkes önkéntesnek köszönhetően egy részük már spanyolul is elérhető.  Az akadémia biztosít egy webalapú programot is, ami a tudás szintnek megfelelő, megoldandó problémákat generál így biztosítva a folyamatos gyakorlást.
 
Khannak nem célja üzletté változtatni az akadémiát, bár kapott már pár ajánlatot.  Célja hogy a világ első ingyenes virtuális iskolájává váljon, ahol bárki tanulhat, bármit - teljesen ingyen - lehetővé téve ezzel hogy a világ szegényebb felén is a tanulni vágyók ugyanolyan szinvonalú oktatásban részesüljenek mint a fejlettebb felén élők.
 
Az itt felhalmozott tudást felhasználhatják iskolák segédanyagként vagy magánszemélyek, otthon, saját környezetükben is fejleszthetik tudásukat.
 
Aki segíteni szeretne könnyedén megteheti ezt a videók lefordításával, vagy a weblap szerkesztésével, vagy akár anyagi támogatással is segíthetjük a Khan Academy-t.

Szólj hozzá!

Címkék: youtube tanulás interaktív khan e learning


A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr302291145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.