HTML

Online Tanulás

Blog az online tanulásról, online diploma, online tanítás és minden ami ehhez kapcsolódik.

Friss topikok

2010.10.10. 20:00 avicularia

Online tanuló közösségek és eTwinning

Múlt heti bejegyzésemet némileg kiegészítve szeretnék néhány sort írni az online tanuló közösségekről és azok európai vonatkozásáról.

Az egyéb "hagyományos" közösségi formákhoz hasonlóan, az online típusú közösségeket is a résztvevő diákok közötti kapcsolatrendszer kialakítása hívja életre. Az oktatás formájától függetlenül, az oktatási intézményeken belül kialakuló tanulóközösségek gyakorlati előnyei közismertek.

Hogyan működnek a gyakorlatban az online tanuló közsségek? A megszokott formától eltérően, az internetnek természetesen központi szerepe van. A világháló segítségével a tagok bármilyen, a tanulmányaikhoz szükséges információkhoz hozzájuthatnak. Mindez célszerűen megosztható az adott közösségeken belül.

Mindemellett az online közösségek egyik óriási előnye a nemzetköziség, és az ebben rejlő, gyakorlatilag korlátlan lehetőségek.

Európai szinten manapság az egyik legjelentősebb ilyen nemzetközi típusú online közösségi csoport az Európai Unió "Lifelong Learning" program által finanzírozott E-Twinning rendszer. 

A közösségi taglétszáma már önmagában is beszédes, jelenleg több mint 100000 (!)felhasználóval büszkélkedhet.

A program gyakorlatilag az EU iskolarendszerén belülii kommunikációs és oktatási kapcsolatrendszereket hivatott erősíteni, és fejleszteni.

Az általános tájékoztató  szerint az EU jelenlegi 27 tagállamán felül további öt ország,(Horvátország, Izland, Norvégia, Macedónia illetve Törökország) iskolái vehetnek részt a programban.

Korosztályok tekintetében is igen kiterjedt kezdeményezésről van szó. A résztvevő iskolákon kívül tagok lehetnek az általános iskolai előkészítő intézményekben, vagy akár középiskolákban tanulók is.

A program segítségével számtalan, oktatással foglalkozó online interaktív segédanyag válik elérhetővé és egyben elkészíthetővé mindenki számára. Példaként az alábbi "Larry King" videóimitációt szeretném említeni.

A programhoz való csatlakozás gyors és egyszerű, akárcsak a regisztráció.

A jelentkező iskolának mindössze csatlakoznia kell, majd ezt követően egy külföldi partnerintézmény megkeresése a feladat. Így válik lehetségessé egy adott, a két intézmény által kidolgozott "közös projekt" létrehozása, melyet később regisztrálni kell a program adatbázisában. A kidolgozott projekt természetesen hozzáférhetővé válik a többi tag számára is, ezáltal segítve egymás munkáját.

Nemcsak a tanulás folyamatát lehet ilyen módon hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni, hanem egyúttal mindenkinek, tanárnak és diáknak egyaránt, lehetősége nyílik a másokkal való személyesebb kapcsolat kialakítására. Utóbbi kétségtelenül hozzájárul a közösségeken belüli könnyebb információáramlás elősegítéséhez is.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr292361165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.