HTML

Online Tanulás

Blog az online tanulásról, online diploma, online tanítás és minden ami ehhez kapcsolódik.

Friss topikok

2010.12.03. 16:02 avicularia

5 tévhit az online oktatásról

Mindenekelőtt szögezzük le, az online oktatást választók száma egyértelműen növekvő tendenciát mutat. 2008-as adatokat tekintve elmondható, hogy több mint 4,5 millió tanuló végzett online módon legalább egy online kurzust az USA-ban. Ez a szám azóta is töretlenül emelkedik.

Ennek ellenére számos tévhit van a köztudatban, ami alapvetően megkérdőjelezi az új módszer létjogosultságát.

Sok baráttal vitatkozunk az online oktatás pozitív és negatív tulajdonságairól.

Természetesen mindkét "tábor" véleményében van igazság ugyanakkor megannyi tévedés is. Mostani bejegyzésemben öt ilyet szeretnék röviden bemutatni az utóbbiakból.

1. "Az online módon megszerezett végzettségek nem akkreditáltak ,illetve elismertek"

Utóbbi talán az egyik legjellegzetesebb. Természetesen vannak nem akkreditált \ elismert képzések is, az internet segítségével gyorsan kideríthetjük, hogy az általunk kiszemelt program megfelel -e a szigorú akkreditációs eljárása követelményeinek.

2. "Az online kurzusok során elvégzett kreditek nem számíthatók be a hagyományos képzés során megszerzett kreditpontok közé"

Ez ebben a formában szintén nem helytálló. Az akkreditált képzés keretén belüli online kurzus során szerzett kreditek minden további nélkül elfogadhatóak a hagyományos képzési módszer szempontjából.

3. "A munkáltatók nem ismerik el az online módon szerzett diplomákat és felsőfokú végzettségeket"

Régebben bizonyos mértékig és részben! helytálló kijelentésről volt szó, de ez semmiféleképpen nem vonatkoztatható a jelenlegi állapotokra. Az amerikai Excelsior College/Zogby nemzetközi cég által készített 2008-as felmérés alapján az ügyvezető igazgatók és kiskereskedelmi vezetők 83%-a számára elismert és egyben elismert mód az online úton szerzett felsőfokú végzettség. A megkérdezettek szinte egyöntetűen  az adott képzés akkreditációját jelölték meg elsődleges követelményként.

4. "Az online kurzusok egyszerűbbek hagyományos társaiknál"

Semmiképpen sem. Olyan összetettebb képzéseket is választhatunk mint pl. a szoftverfejlesztés, webfejlesztés. Ilyen esetekben a tanulók folyamatos kapcsolatban vannak az oktatókkal, szigorú és pontos határidők között folyik a közös munkavégzés. Mindemellett gyakorlatilag teljesen önálló és rugalmas, ugyabakkor erősen felelősségteljes munkavégzésre nyílik lehetőség.

5. "Az online tanulóknak nincs lehetőségük a közvetlen kommunikációra az oktatókkal és társaikkal"

Nyilvánvalóan téves megállapítás. Mint azt már a korábbi bejegyzésekben említettem, a hagyományos kommunikációnál az olyan online eszközök és programok, mint pl. a Skype, vagy a Messenger, akár élő szóban is,korlátlan kapcsolatot biztosítanak a felhasználók között. A távolságok áthidalása szempontjából pedig egyenesen nélkülözhetetlenek ezek az alkalmazások.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr352490791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.