HTML

Online Tanulás

Blog az online tanulásról, online diploma, online tanítás és minden ami ehhez kapcsolódik.

Friss topikok

2010.10.31. 11:34 avicularia

Scitable és fellendülő tudományok

Közismert, és egyben sajnálatos tény, hogy a természettudományok népszerűsége a világ számos részén egyelőre csökkenő tendenciát mutat.

Egy nemrég végzett felmérés alapján példaként az USA-ban a természettudományi szakokra jelentkező elsőéves diákok 40%-a morzsolódik le a tanév végére. Ez a tendencia hosszútávon egyértelműen a magasan képzett és motivált jövőbeli kutatók hiányához vezet.

Utóbbi trend megváltoztatását tűzte ki fő céljául a tudományos szakmai körökben is elismert USA székhelyű Nature Publishing Group. A csoport egyben kiadója is számos híres amerikai tudománnyal és természettudománnyal foglalkozó magazinoknak, illetve publikációknak.

Az NPG tavaly indította el "Scitable" nevű kezdeményezését, ami gyakorlatilag egy nyitott jellegű online tanulási rendszert kínál az érdeklődő felsőoktatásban résztvevő felhasználóknak.

A társaság ügyvezető igazgatója szerint a programnak további elképzelése a fejlődő országok oktatási rendszereiben használt tananyagok felfrissítése. Ezekben az országokban a lemorzsolódás aránya meghaladja a fejlett országok értékeit. Savkar úr példaként az afrikai Ugandát említi, ahol nem ritka, hogy 10-15 évvel ezelőtti tankönyvekből történik az oktatás.

A Scitable a többi társadalmi hálózathoz hasonlóan lehetővé teszi az oktatók, kutatók és persze nem utolsósorban a diákok részére a különféle tudományos cikkek közzétételét, azok megosztását. A rendszer a résztvevők közötti kommunikációt és tudományos eszmecserét is nagy mértékben elősegíti.

Sőt, igény szerint un. "online classroom" is létrehozható. Utóbbin keresztül közvetlenül elérhetőek a szakemberek, kapcsolati rendszert alakíthatunk ki, és persze szintén online módon, egy igaz osztályteremben folyó munka mintájára, közvetlenül résztvehetünk tudományos értekezésekben is.

A program ma már akár mobiltelefonról keresztül is elérhető, a cég tervei között a jövőre nézve az idegen nyelvekre való fordítás van még napirenden.

A kezdeményezés támogatói között olyan prominens multinacionális vállalatokat találunk mint az Intel vagy a Roche.

Ugyan csak tavaly indították útjára a Scitable-t, mára széles körben elterjedt jelenségről beszélhetünk. A felhasználók becsült száma jelenleg durván 1 millió főre tehető, ezen belül kb. 50-100 tudományos intézet, valamint 165 felhasználó ország szerepel.

Beszédes adatokról van tehát szó, melyek egyértelműen és ismételten megerősítik az online oktatási rendszerek kiemelkedő fontosságát.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr102411382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.